Flygplats Paris

Flygplats Paris. Paris första flygplats var Orly airport som är placerad delvis i Orly och delvis i Villeneuve le Roi i södra Paris. Orly flygplats har flyg till städer i Europa, Afrika, Karibien och Nordamerika. Innan Paris numera största flygplats, Charles de Gaulle, byggdes var alltså Orly den främsta flygplatsen i Paris. Trots Charles de Gaulle är dock Orly flygplats i Paris den mest frekvent besökta när det gäller inrikesflyg och den näst mest besökta när det gäller affärsflyg i hela Frankrike. Orly flygplats i Paris sträcker sig över cirka 15 kilometer yta.

Orly flygplats i Paris öppnade för första gången 1932 och byggdes av den berömda ingenjören Eugene Freyssinet. Under andra världskriget användes flygplatsen av tyska Luftwaffe och bombades ofta av Royal Air Force och den amerikanska armén. Orly flygplats i Paris blev på det viset förstört flera gånger. Lite triviala fakta om denna flygplats i Paris är att den berömda science fiction filmen La Jetée både börjar och slutar i en våldsam händelse på huvudterminalen på Orly flygplats. Flygplatsen har också fått sitt namn från General Orly som framgångsrikt försvarade södra Frankrike mot italienarna 1940. Orly flygplats i Paris har också blivit tillägnade en sång av den kanadensiska rockgruppen The Guess Who, som handlar om hur de stannade på flygplatsen under en av sina resor i Europa.

Huvudflygplatsen i dag i Paris är Aeroport Roissy Charles de Gaulle, vilket också är den näst största flygplatsen i Europa. Jämfört med Frankfurts flygplats är den till och med snäppet större när det kommer till antal passagerare. Från Charles de Gaulle (CDG) flygplats i Paris flyger årligen mer än 61 miljoner passagerare, en inte helt oansenlig summa. Från CDG flygplats i Paris går det direkta förbindelser till bland annat Arlanda och Landvetter i Sverige. CDG flygplats i Paris är också själva navet för Air France och många andra stora flygbolag runt om i världen har avgångar till och från flygplatsen. Många som besöker Charles de Gaulle flygplats i Paris upplever flygplatsen som en smula rörig. CDG flygplats Paris är nämligen uppdelad i hela tre terminaler och 6 olika hallar, vilket säkert kan bidra till förvirringen. Terminal 1 är den äldsta terminalen på Charles de Gaulle flygplats i Paris. Terminal 2 blev i sin tur byggd för Air France, men nu flyger alla möjliga bolag härifrån. Den tredje och sista terminalen på Paris största flygplats har mest charterbolag och budget flygbolag. En händelse på Charles de Gaulle flygplats i Paris som skapade rubriker var när terminal 2E i 2004 rasade. Resultatet blev fyra döda människor. Även Charles de Gaulle flygplats i Paris har figurerat i en sång, då rockgruppen U2 spelade in sin video Beautiful Day här. Många franska filmskapare som filmar i Paris har också utnyttjat terminal 2F i sina filmer då de har behövt scener från en flygplats.

Den finns en tredje flygplats i Paris, Paris Beauvais Tillé Airport, vilket är den minsta flygplatsen i Paris från vilken det mest avgår regionala flyg. Denna flygplats ligger ungefär 9 mil norr om Paris, i en stad som heter Beauvais. Denna lilla flygplats utanför Paris har fyra gater, en snacksbar och en shopping area. Flygplatsen byggdes 1930 och användes under andra världskriget. 1956 öppnades Beauvais Tillé flygplats Paris för allmänheten.

Alla tre av Paris flygplatser har mer information på respektive hemsida. Flyger du till Paris kommer du troligen att hamna på någon av de två större flygplatserna. Har du frågor kring någon av Paris flygplats kan du också kontakta deras servicecenter, där man gärna hjälper till med frågor. Även om Frankrikes befolkning i stort är dåliga på engelska, behöver du inte vara orolig när du landar på någon av Paris flygplatser, här pratar man nämligen god engelska.